Yapılan araştırmalara göre Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ölçülmesinde temel alınan faktörlerin başında ekonomide istihdam yaratılması gelmektedir. Ülkede işsizliğin azaltılabilmesi, etkin ve sürdürülebilir bir istihdamın sağlanabilmesi için özellikle kadın işgücünün ekonomiye dahil edilmesi gerekmektedir. Kadınların istihdam edilebilmeleri için de öncelikli olarak kadın emeğinin etkin ve verimli kullanılmasının önündeki engellerin tespit edilerek, var olan sorunların giderilmesi önem arz etmektedir.

Bu nedenle daha fazla kadının eğitim alması ve farklı sektörlerde de var olması gerekmektedir.

TUIK araştırmasına göre; Eğitim durumuna göre işgücüne katılım oranı incelendiğinde; kadınların eğitim seviyesi yükseldikçe işgücüne daha fazla katıldıkları görüldü. Okuryazar olmayan kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 15,9, lise altı eğitimli kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 27,7, lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 34,3, mesleki veya teknik lise mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 42,6 iken yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 72,7 oldu.

Yönetici pozisyonundaki kadın oranı yüzde 17,3 oldu

İnternet kullanan kadınların oranı yüzde 64,7

Kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından az!

Bilişim Sektöründe ise ‘girls who code’ organizasyonunun yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkmış. Buna göre 1984’te bilgisayar birimini seçenlerin oranı yüzde 37’ymiş. Şu anda ise bu oran yüzde 18. Yani, teknolojide ve teknik alanlarda çalışan kadınların sayısı tüm dünyada düşüyor!

Bunun sebebi olarak ise : ‘Teknoloji Sektöründe Kadın’ raporunda bu konuya farklı bir açıdan yaklaşmış. Karaca yazısında özetle şöyle diyor, “Bilgisayarların ilk yıllarında donanım erkeklerin, yazılım ise kadınların sorumluluğundaydı. Dengeli giden bu durum 1980’lerde kişisel bilgisayarların evlere girmeye başlamasıyla erkeklerin lehine bozulmaya başladı. Tüm dünyada kadınları neredeyse sektör dışına iten neden ise oldukça enteresandı. PC’ler erkek çocuk oyunları için tasarlanmış elektronik bir oyuncak olarak piyasaya sürüldü. Bu dönemden sonra kadınların teknolojiye olan ilgisi giderek azaldı.”

Deloitte Türkiye göre :

  • Kadınlar teknolojide mutlu

  • Her iki kadından biri üst düzeyi hedefliyor

  • %92, kızını da teknoloji sektörüne yönlendiriyor

  • Kadınlar dengeli yönetim, karar alma ve ticari kazanç süreçlerinde fayda sağlıyor

  • Kadın liderlerin öne çıktığı alan 'organizasyon ve yönetim becerileri' oldukça başarılı

  • 'Teknoloji ve kadın' konusunda hala önyargılar hakim

  • Sektördeki kadın dayanışması konusunda hala gidilecek yol var

Araştırmanın değindiği bir diğer önemli konuda sektör içerisindeki kadın platformları. Kadınların %84’ü, şirket içi kadın platformu ya da destek grubu olmadığını söylerken; sektörün tamamına hitap eden kadın platformu ya da gruplarına önemli ölçüde ya da sınırlı dahil olanların oranı sırasıyla %3 ve %20 gibi düşük seviyelerde karşımıza çıkıyor. Olumlu gelişmeler olduğunu belirtenlerin %50’sine göre sektörde kadın istihdamı artıyor. Kadınların belirttikleri olumlu gelişmeler içinde doğum izni, esnek ve yarı zamanlı çalışma gibi yasal düzenlemeler dikkat çekici olumlu adımlar olarak öne çıkıyor.

İŞTE BU NEDENLE KADINLAR ARASINDA DAYANIŞMANIN OLMASI İLE TEKNOLOJİDE KADINLARIN VARLIĞI DAHA ÇOK OLACAKTIR.

TEKNOLOJİNİN DORUK NOKTASI DEDİĞİMİZ BLOCKCHAIN VE KRİPTO PARA DÜNYASINDA DİĞER SEKTÖRLERDE OLDUĞU GİBİ KADINLARIN GERİ PLANDA KALMAMASI BU TEKNOLOJİ İLE BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE YER ALMASI AMACI İLE CRYPTOWOMEN TURKEY OLUŞUMUNU KURDUK.

  • Kadınların Teknoloji okur yazarlık seviyesini yükseltmek

  • Kadınların mevcut sektörlerin yanında gelişmiş sektörlerde yer almasını sağlamak

  • Kadınların bu alanda farkındalık düzeyini arttırmak

  • İlgili kuruluşlarla işbirliği yapmak

  • Farklı sektörlerde faaliyet gösteren kadınları ve erkekleri bir araya getirmek ve çeşitli eğitim, çalıştay, seminer ve benzeri interaktif organizasyonlar yapmak,

  • Kasınların Blockchain ve Kripto para sektöründe daha fazla yer edinmeleri için kampanlara düzenlemek, ilgili kuruluşların desteğini almak.

  • Ulusal ve Uluslararası organizasyonlarda yer almak

  • Kız öğrencilerin bu alanda yaptıkları çalışmaları desteklemek, mentorlük yapmak

DETAYLI BİLGİ İÇİN : cryptofemale.org